Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

De efficiëntie van Yerba Mate. Hoe vaak kan ik mate-thee inschenken?

2023-08-02
De efficiëntie van Yerba Mate. Hoe vaak kan ik mate-thee inschenken?

Liefhebbers van Yerba mate weten heel goed dat de eerste keer schenken slechts de opmaat is tot een buitengewoon drinkritueel. De echte diepte van de waardevolle kwaliteiten van de mate-thee wordt bereikt door opnieuw te schenken, en opnieuw, en opnieuw... Hoe vaak kun je Yerba Mate inschenken? Hoeveel navullingen water kunnen we ons veroorloven? Welke factoren beïnvloeden dit? Dit zijn de vragen die we in de blogpost van vandaag zullen behandelen.

Samenvatting:

  1. Hoe zet je yerba mate op de juiste manier?
  2. Hoe vaak kun je yerba mate inschenken? Waar hangt dat van af?
  3. Wat is de meest efficiënte yerba mate die beschikbaar is in onze online winkel?
  4. Wanneer is Yerba mate niet meer geschikt om bij te vullen?

Hoe zet je Yerba mate op de juiste manier?

De waarheid is dat er niet één juiste manier is om Yerba mate te zetten. Iedereen maakt het zoals hij of zij het lekker vindt en dat gaat niemand wat aan. Er zijn echter een paar regels die je moet volgen om ten volle te kunnen genieten van de voordelen van Guarani's brouwsel. Allereerst is het juiste gereedschap belangrijk - kalebas en bombilla. Ze maken niet alleen de bereiding en het drinken van yerba mate makkelijker, maar zijn ook al eeuwenlang een integraal onderdeel van het mystieke mate-ritueel. Ten tweede is het belangrijk om het gedroogde product op de juiste manier in het vat te schikken. Het belangrijkste gebod van elke mate-drinker zou ook het gebruik van water op de juiste temperatuur moeten zijn. Deze mag absoluut niet hoger zijn dan 80 °C, wat wetenschappelijk is bewezen. Bij een hogere temperatuur wordt de infusie onaangenaam intens en verliest het onmiddellijk zijn smaak en functionele kwaliteiten. Bovendien zal het minder stimulerend zijn. Dit komt omdat de cafeïne veel langzamer vrijkomt in kokend water dan bij lagere temperaturen.

Hoe vaak kun je Yerba Mate inschenken? Waar hangt dat van af?

Gedroogde Yerba Mate heeft het onderscheid dat het zowel zeer efficiënt als zuinig is. In dit opzicht verschilt het van gewone thee, waarvan de droesem meestal wordt weggegooid na het drinken van een enkele portie. Soms kan thee van betere kwaliteit 1-3 keer worden ingeschonken, maar het verschil in smaak is duidelijk merkbaar bij elke volgende vulling. Met Yerba Mate is het anders. Hoe vaak kan een portie gedroogde Yerba Mate worden uitgeschonken? In theorie een paar tot wel een dozijn keer; in de praktijk tot het zijn smaak en aroma verliest. Elke keer dat je maté thee zet, ervaar je een compleet nieuwe smaak en aroma. Aan de andere kant worden bij elke toevoeging van water aan een deel van het gedroogde product de smaak en het aroma uitgeloogd, evenals de cafeïne, vitaminen, mineralen en andere bestanddelen. Qua efficiëntie hangt het meeste af van het merk en type Yerba Mate. Yerba mate chimarrão - zeer fijn gemalen, bijna tot meel - kan bijvoorbeeld veel vaker worden geschonken dan traditionele mate. De brouwtechniek is ook van invloed op de prestaties van het gedroogde product. In de vorige paragraaf hebben we het gehad over de juiste positie van het gedroogde product in het vat voordat het water wordt ingeschonken. Hiermee bedoelen we een schuine hoop, geplaatst op een van de wanden van de mate kalebas. Sommige mensen denken dat het maken van een heuveltje nutteloos is en dat het voldoende is om gewoon water in het vat te gieten zonder iets onnodigs te doen. Het blijkt echter wel degelijk uit te maken. De hoop wordt langzaam, geleidelijk, van beneden naar boven met water overgoten. Op deze manier nemen de gedroogde bladeren die hogerop liggen het water niet meteen op en geven ze hun eigenschappen pas later vrij. Om de efficiëntie van Yerba Mate te verhogen, kan de brouwmethode worden gebruikt die populair is in Uruguay. Daar wordt de kalebas meestal eerst met koud water overgoten. Yerba mate geeft zijn eigenschappen dan langzamer vrij. Pas daarna wordt heet water gebruikt.

How many times can you pour yerba mate?

Wat is de meest efficiënte Yerba Mate die verkrijgbaar is in onze online shop?

Hoe lang yerba mate de waardevolle bestanddelen en smaakkwaliteiten die het bevat vrijgeeft, hangt af van het type gedroogd product. Over het algemeen wordt aangenomen dat hoe fijner het gemalen is, hoe langer het zijn eigenschappen afgeeft. Daarom kan de meest efficiënte Yerba Mate worden beschouwd als die met een zeer stoffige textuur. Je kunt jezelf hiervan overtuigen door bijvoorbeeld te kiezen voor het merk Guarani. De Paraguayaanse yerba is verkrijgbaar in verschillende smaakvariaties en is zeer fijn gemalen. Hierdoor blijft de smaak uitgesproken, zelfs na de vierde of vijfde toevoeging van water!

De hoeveelheid takjes in een bepaalde soort gedroogd product is ook niet onbelangrijk. Ze bevatten geen cafeïne en hebben geen bijzonder uitgesproken smaak. Veel mate-drinkers beschouwen de stokjes als een onnodig vulmiddel in yerba mate. Hieruit kan worden afgeleid dat yerba mate die geen takjes bevat efficiënter is. Een uitstekende bevestiging van deze stelling is yerba mate van het merk Verde Mate Green. De groene, stokvrije mate-theesoorten van deze Braziliaanse fabrikant worden gekenmerkt door hun milde karakter. Hun delicate, knapperige smaak blijft echter verrassend lang hangen! Sommige smaakvarianten, zoals de kruidige Verde Mate Katuava of de weelderige groene Chimarrão behouden hun smaak zelfs na de zesde of zevende keer inschenken!

Wanneer is Yerba Mate niet meer geschikt om bij te schenken?

We weten al hoe vaak je een portie Yerba Mate kunt zetten. Maar hoe weten we wanneer mate niet langer drinkbaar is? We moeten hier onderscheid maken tussen twee situaties. De eerste is wanneer je een portie van het brouwsel bereidt, het opdrinkt en er na korte tijd weer water overheen giet. Dit wordt verschillende keren herhaald, maar het hele proces is binnen een paar uur voltooid. Na een paar of meer keren gieten met water gaan de smaak en het aroma van de Yerba Mate verloren en zinken de bladeren naar de bodem. Afgespoeld en meerdere keren overgoten heeft Yerba Mate zelfs zijn eigen naam. In Latijns-Amerika wordt het "lavado" genoemd, wat letterlijk "uitgespoeld" betekent. In de tweede situatie maken we een partij Yerba mate, gieten het misschien 2-3 keer op, maar om verschillende redenen laten we de restjes mate langer in de pot zitten, of zelfs de hele nacht. Is zo'n Yerba mate de volgende dag drinkbaar? Ja, maar het is belangrijk om voorzichtig en voorzichtig te zijn. Schimmel kan snel verschijnen in vochtige mate, dus het is belangrijk om goed te inspecteren en te ruiken. Als er geen tekenen van schimmel zijn, kan de mate gevuld worden met water - iets warmer water is aan te raden.

Drink je mate, proost!

Laten we de informatie die we hebben verzameld samenvatten. Yerba mate is zeer efficiënt - veel efficiënter dan gewone thee. Een enkele portie Yerba mate kan daarom zonder angst meerdere keren met water worden overgoten - met elke toevoeging van water worden de smaak en het aroma van de infusie iets zwakker. De hoeveelheid cafeïne, vitaminen en mineralen wordt bij elke volgende vulling minder. De efficiëntie hangt af van een aantal factoren: het type mate, de hoeveelheid stof en stokjes en de zetmethode. Ondrinkbare Yerba Mate kan zelfs de volgende dag opnieuw worden geschonken, maar we raden dit niet aan - in vochtige mate die een paar uur blijft staan kan schadelijke schimmel ontstaan.


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek i D. Niemczuk, Invloed van brouwparameters op het cafeïnegehalte in Yerba Mate infusies, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.
pixel