Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Citroengras - een toevoeging aan yerba mate (en daarbuiten) met een heerlijk aroma!

2024-06-14
Citroengras - een toevoeging aan yerba mate (en daarbuiten) met een heerlijk aroma!

Citroengras is een aromatische plant die de keukens en smaakpapillen van mensen over de hele wereld verovert. Hoewel het oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, waar het al eeuwenlang gewaardeerd wordt om zijn gezonde en culinaire eigenschappen, betovert de citroenachtige charme smulpapen op bijna elk continent. Citroengras is niet alleen een buitengewone culinaire toevoeging - de gezondheidseigenschappen en diverse toepassingen maken het een ware natuurlijke schat!

Samenvatting:

 1. Citroengras - eigenschappen van de plant
 2. Voedingsstoffen die wonderen verrichten. Citroengras en zijn eigenschappen
 3. Citroengras - waar kan het voor gebruikt worden?
 4. Wanneer citroengras vermijden? Contra-indicaties

Citroengras - eigenschappen van de plant

Citroengras, ook bekend als citronella, is een echt juweeltje onder de planten! De botanische naam van citroengras is Cymbopogon citratus. Het onderscheidt zich van andere grassoorten door zijn lange, smalle bladeren en witte, vlezige bollen. Citroengrasbladeren zijn taai en scherpgerand; ze vormen dichte pollen die tot 2 meter hoog kunnen worden. Het ziet eruit als stekels en het intense citroenaroma is onmiskenbaar. Het komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, waar het al eeuwenlang gewaardeerd wordt om zijn eigenschappen. Tegenwoordig wordt citroengras ook geteeld in Centraal-Afrika, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. In deze regio's is de teelt wijdverspreid, omdat de plant het goed doet in het warme, tropische klimaat.

Voedingsstoffen die wonderen doen. Citroengras en zijn eigenschappen

Citroengras is een ware natuurschat die een schat aan waardevolle voedingsstoffen verbergt. Laten we beginnen met de vitamines. Citroengras is voornamelijk rijk aan vitamine C, vitamine A en B-vitamines(thiamine, riboflavine, niacine). Vitamine C staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen, die vrije radicalen helpen bestrijden en het immuunsysteem ondersteunen. Vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van ogen en huid, terwijl B-vitamines de werking van het zenuwstelsel en de stofwisseling ondersteunen. Citroengras bevat ook een overvloed aan mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink. Calcium en fosfor zijn essentieel voor gezonde botten en tanden, ijzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en magnesium helpt de spieren ontspannen en verbetert de slaapkwaliteit. Kalium is cruciaal voor het behoud van de elektrolytenbalans in het lichaam, terwijl zink het immuunsysteem en de gezondheid van de huid ondersteunt. En laten we vooral de waardevolle essentiële olie niet vergeten waarin de plant overvloedig aanwezig is. Deze olie is rijk aan citral en myrceen en is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en het aroma van citroengras.

Een aromatische toevoeging in de keuken en daarbuiten... Citroengras - waar kan het nog meer voor gebruikt worden?

Citroengras is als een kameleon in de culinaire wereld - maar het wordt niet alleen in de keuken gebruikt! Je kunt het rauw gebruiken in salades of drankjes, maar het werkt net zo goed als gedroogde specerij om de smaak van gerechten te verrijken. De citroen-gember smaak past goed bij kokosmelk, chili, vlees, rijst en groenten.

Citroengras en zijn veelzijdige toepassingen:

 • Culinaire meesterwerken met citroengras in de hoofdrol. In Aziatische landen, waar het vandaan komt, is citroengras een integraal ingrediënt in veel recepten. Je vindt het in soepen, curry's, sauzen en zelfs in gebakken producten en zoetigheden. De aangename citroen-gember smaak en aroma passen perfect bij pittige gerechten en geven ze een uniek karakter. Citroengras wordt ook toegevoegd aan dranken. Je kunt er een aromatische infusie van maken of het combineren met thee en andere kruiden. Combineert bijzonder goed met de smaken van groene en zwarte thee.
 • Yerba mate met citroengras. Over infusies gesproken, citroengras combineert perfect met Yerba mate. De bitterzure smaak van Ilex paraguariensis, met de toevoeging van een verfrissend citroenaccent, is een van de meest klassieke smaakcombinaties waar doorgewinterde mate-drinkers voor gaan. Om dit te bereiken hoef je alleen maar yerba mate en citroen te combineren, maar als je een vleugje citroengras toevoegt, gebeurt er magie in de mate kalebas! Het citroengras overwint de citrussmaak en versterkt de scherpte van mate. Het gaat ook goed samen met andere toevoegingen, zoals munt, kamille, guarana of exotische papaja. Wij raden aan om een van de drie sterk citrusachtige Braziliaanse Yerba Mate te proberen: de milde Verde Mate Green Limón, de iets intensere Yaguar Citrus Bomb of de 100% biologische Soul Mate Orgánica Menta Limon.
 • Citroengras in cosmetica, parfums en aromatherapie. De intens geurende essentiële olie die citroengras bevat, wordt gebruikt in de parfum- en cosmetica-industrie. Het wordt toegevoegd aan parfums, aromatische bodymists, badlotions en balsems. De intense, citroenachtige geur kalmeert de zintuigen en helpt te ontspannen, waardoor het ook een ideaal ingrediënt is voor ontspanningsproducten. Wanneer citroengrasolie aan een bad of aromatherapieverspreider wordt toegevoegd, helpt het bij het creëren van een thuisspa die ontspanning en relaxatie na een zware dag ondersteunt.
 • Natuurlijk insectenwerend middel. Klinkt dat vreemd? Niets is minder waar! Hoewel de citrusgeur mensen aantrekt, werkt het op insecten als een afweermiddel. Essentiële olie op basis van citroengras is effectief tegen muggen en andere ongewenste insecten, waardoor het een natuurlijke en milieuvriendelijke keuze is voor bescherming tegen lastige insecten.

Wanneer citroengras vermijden? Contra-indicaties

Hoewel de eigenschappen van citroengras indrukwekkend zijn, kan niet iedereen zonder angst genieten van de voordelen. Net als andere grassoorten kan citroengras allergeen zijn. Mensen met een grasallergie moeten voorzichtig zijn, want allergische reacties zoals uitslag, jeuk en zelfs ademhalingsmoeilijkheden kunnen optreden. Als je allergiesymptomen bij jezelf opmerkt na het consumeren van citroengras, raadpleeg dan onmiddellijk je arts! Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten ook bijzonder voorzichtig zijn bij het gebruik van citroengras, vooral in geconcentreerde olievorm. Toegegeven, wanneer citroengras in kleine hoeveelheden in de keuken wordt gebruikt als een aromatische specerij en als toevoeging aan infusies, is het over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid en heeft het geen bijwerkingen. Maar zoals met elk plantaardig product, is matiging de sleutel.

Cymbopogon citratus, citroengras, citronella - het is een geweldig ingrediënt om te ontdekken! De gezondheidseigenschappen en veelzijdige toepassingen maken het niet alleen een smakelijke toevoeging aan gerechten, maar ook een waardevol onderdeel van verzorging en ontspanning. Probeer citroengras in je keuken en geniet dagelijks van de voordelen. Yerba mate met citroengras is slechts een van de vele manieren om het potentieel ervan optimaal te benutten!


Bron van informatie:

 1. Wikipedia: Cymbopogon citratus.
 2. P. P. Joy, B. P. Skaria, S. Mathew, G. Mathew, A. Joseph, P. P. Sreevidya, Lemongrass, Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants, 2006.
 3. M. Negdeve, Lemongrass: Top Benefits, Uses, & Side Effects, organicfacts.net, 2021.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Vivarini - Citroengras 0.5kg

Vivarini - Citroengras 0.5kg

11,19 € incl. BTW/1stuk(22,38 € / kg incl. BTW)
Soul Mate Orgánica Menta Limon 1kg (gecertificeerd)

Soul Mate Orgánica Menta Limon 1kg (gecertificeerd)

14,89 € incl. BTW/1stuk(14,89 € / kg incl. BTW)
Yaguar Citrus Bom 0.5kg

Yaguar Citrus Bom 0.5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
pixel