Cafeïnegehalte in yerba mate - wat stimuleert het meest?
Buiten het raam is het een sombere herfst of een koude winterochtend met als gevolg een gebrek aan energie en zin om uit bed te komen. Wat kun je doen? Waar haal je de energie vandaan? Wel, we hebben enkele beproefde manieren. U kunt yerba mate drinken en de hele dag energie houden. Of je kunt jezelf stimuleren met thee, koffie of energiedrankjes. Wat hebben ze allemaal gemeen? Cafeïne!
Samenvatting:
- Cafeïne - wat is het?
- Cafeïne, matheïne of theïne? Wat zit er in Yerba Mate?
- Hoeveel cafeïne zit er in Yerba Mate?
- Stimulerend effect van Yerba Mate
- Yerba mate vs koffie en andere dranken met cafeïne. Wie is de winnaar?
- Cafeïne is niet alles!
Cafeïne - wat is het?
Mensen consumeren al eeuwenlang cafeïne, die verschillende natuurlijke bronnen heeft. Volgens de legende werd energieverhogende thee rond 3000 voor Christus ontdekt door een Chinese keizer. Cacaobonen werden al in 600 voor Christus gebruikt door de Maya's. Koffie werd ontdekt in de 9e eeuw na Christus in Ethiopië. De Guarani-indianen ontdekten eeuwen geleden de stimulerende eigenschappen van de in Zuid-Amerika groeiende Ilex paraguariensis en guarana. Niemand wist toen dat de stimulerende werking te danken was aan de cafeïne in deze planten, die pas in 1819 door de Duitse scheikundige Friedrich Ferdinand Runge uit koffiebonen werd geïsoleerd. Het onderzoek naar cafeïne kwam op gang en nog geen 20 jaar later ontdekten wetenschappers dat dezelfde stof in thee zat. Aan het eind van de 19e eeuw werd het ook ontdekt in cacao. Koffie en thee werden overal ter wereld populair en kregen steeds meer erkenning. In elke grote, respectabele stad ontstonden cafés. Men kon er afspreken, kletsen, de krant lezen en warme, stimulerende dranken drinken.
Hoe werkt cafeïne?
Cafeïne is een alkaloïde met de chemische formule: C8H10N4O2. Het is een psychoactieve stof, wat betekent dat het een direct effect heeft op de hersenfunctie. Het stimuleert de geest en het hele lichaam, geeft extra energie en compenseert gevoelens van vermoeidheid, verbetert de concentratie, scherpt de zintuigen en verbetert de stemming. Het heeft te maken met het verstoren van de werking van adenosine, de van nature door het lichaam geproduceerde slaapverwekkende stof. De effecten ervan zijn vooral wenselijk voor mensen die een grote dosis energie nodig hebben en zich langdurig moeten concentreren. Bijna iedereen drinkt 's morgens een kop koffie of thee om wakker te worden en de geest te ontnuchteren. Mensen die 's nachts werken om het gevoel van slaperigheid kwijt te raken of kantoorpersoneel of IT-specialisten wier werk bijzonder intensieve concentratie vereist, grijpen naar cafeïnehoudende dranken. Cafeïne in een evenwichtige, redelijke hoeveelheid is een remedie tegen energieverlies. Overdosering kan leiden tot onaangename gevolgen.
Cafeïne, matheïne of theïne? Wat zit er in yerba mate?
Cafeïne kent vele bronnen. De meest voorkomende zijn koffiebonen, maar het zit ook in thee, cacao, guarana en in sommige hulstsoorten. Cafeïne zit ook in Yerba Mate. Afhankelijk van de bron noemen sommigen de stimulerende stof theïne, guaranine of mateïne. De waarheid is dat het allemaal één en dezelfde cafeïne is, en dat de effecten ervan enigszins variëren door andere stoffen die samen met cafeïne in planten voorkomen. En waar komt het het meest voor?
Hoeveel cafeïne zit er in yerba mate?
Cafeïne wordt meestal geconsumeerd in stimulerende infusies of dranken. De intensiteit van de cafeïne hangt af van de soort en de hoeveelheid koffie, thee of gedroogde Yerba Mate die wordt ingeschonken. De hoeveelheid cafeïne is ook afhankelijk van de zettijd, soms de temperatuur van het water of de verhouding tussen water en product, dus de verdunning van de hoofdstof. Gemiddeld ziet het er interessant uit, en hieronder worden voorbeelden gegeven:
- espresso: ongeveer 1691-2254 mg cafeïne per liter
- druppelkoffie: ongeveer 550-850 mg cafeïne per liter
- percolatiekoffie: ongeveer 386-652 mg cafeïne per liter
- energiedranken: ongeveer 320 mg cafeïne per liter
- thee: ongeveer 100-450 mg cafeïne per liter
- frisdranken: ongeveer 96-185 mg cafeïne per liter
Yerba mate en andere stimulerende dranken - cafeïnegehalte in milligram (mg) per liter:
Ter vergelijking: yerba mate heeft een cafeïnegehalte van ongeveer 358 mg per liter, wat minder is dan gebrouwen koffie en een beetje meer dan de gemiddelde energiedrank.
Stimulerend effect van yerba mate
Zoals we al hebben opgemerkt, zit er minder cafeïne in yerba mate dan in koffie, maar toch stimuleert het beter en langer. Waarom wordt het sterke, langdurige effect van yerba mate dan door velen hoger ingeschat dan de stimulerende werking van koffie? Verwijzend naar een bekend gezegde: de mens kan niet "slapen" door cafeïne alleen. Er zitten veel andere stoffen in yerba mate dan in koffie, die ervoor zorgen dat cafeïne (of mateïne, afhankelijk van de benadering) op een iets andere, betere en effectievere manier werkt. Naast cafeïne bevat yerba mate antioxidanten, riboflavine, pantotheenzuur, chroom, kalium, B-vitaminen, zink en vitamine C. De hoeveelheid cafeïne in yerba mate verdwijnt naar de achtergrond. De omgeving en het juiste evenwicht van de ingrediënten komen op de voorgrond. Naast cafeïne zijn ook andere xanthines - theophylline en theobromine - aanwezig in het aftreksel van yerba mate. Net als cafeïne behoren zij tot de groep alkaloïden, of stikstofhoudende organische basisverbindingen. Zij hebben ook gemeen dat beide stoffen energetische eigenschappen hebben. Weliswaar stimuleren xanthines niet zo sterk als cafeïne. Hun stimulerende werking kan echter nauwelijks worden ontkend. Ze hebben een ontspannende werking - doordat ze de bloedvaten verwijden, verlagen ze de bloeddruk. Sommige yerba mate telers benadrukken graag de aanwezigheid van xanthines in hun producten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het beroemde Argentijnse bedrijf Las Marías met zijn vlaggenschip Taragui Energia. Zoals het op zijn website meldt, wordt de hulst waarvan het wordt gemaakt in de zomer geoogst, op het hoogtepunt van de ontwikkeling van de plant. Dan bevat het bijzonder veel xanthines, tot 30% meer dan wanneer het in andere seizoenen wordt geoogst.
Yerba mate vs koffie en andere dranken met cafeïne. Wie is de winnaar?
Yerba mate houdt langer aan en de effecten zijn stabieler en evenwichtiger, vergeleken met koffie. Terwijl er ongeveer 4 uur na het drinken van koffie een plotselinge "afdaling" en een scherpe daling van de energie optreedt, neemt het stimulerende effect van Yerba mate geleidelijk af en voelt het lichaam niet zo'n schok. Bovendien lekt koffie magnesium en voedingsstoffen uit. Thee is gezonder dan koffie, maar heeft een beperkt, zwakker effect - het is geen voldoende bron van cafeïne voor mensen die een behoorlijke dosis energie nodig hebben. Populaire frisdranken bevatten weliswaar cafeïne, maar hebben weinig stimulerend effect en veel zoetstoffen. Zelfs de light-versies bevatten nog veel kunstmatige stoffen. De steeds populairder wordende energiedrankjes belasten bij langdurig gebruik het lichaam zwaar en zijn niet gezond. Terwijl elk van deze dranken zijn eigen nadelen heeft, heeft yerba mate alleen maar positieve kanten. Het heeft een gunstig effect op het hele lichaam. Het stimuleert niet alleen, maar verbetert ook de werking van het spijsverteringsstelsel, verbetert het stofwisselingsproces, verwijdert schadelijke stoffen uit het lichaam, en sommigen schrijven de invloed ervan zelfs toe aan gewichtsverlies.
Cafeïne is niet alles!
Op zoek naar een effectief en natuurlijk drankje om je energie voor de dag te geven? Probeer yerba mate! In het begin lijkt het misschien een beetje bitter, te intens, maar je went snel aan de smaak. We garanderen je dat je er geen spijt van krijgt. De hoeveelheid cafeïne in yerba mate is voldoende en niet overdreven. Bovendien voorziet u uw lichaam van wat het nodig heeft - de kracht van vitaminen en mineralen. Zonder je lichaam langzaam te vergiftigen met zoetstoffen, conserveringsmiddelen en andere kunstmatige stoffen. Eens te meer blijkt dat de beste keuze is wat natuurlijk is. Kies voor yerba mate en boost jezelf!
Informatiebron:
- Wikipedia: Cafeïne, Yerba mate.
- C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate-thee (Ilex paraguariensis): een uitgebreid overzicht van de chemie, gevolgen voor de gezondheid en technologische overwegingen, w: J Food Sci.
- taragui.com