Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Bombilla! Iets meer dan een buisje met een zeefje

2023-11-08
Bombilla! Iets meer dan een buisje met een zeefje

Blijkbaar is er geen filosofie. Een bombilla is, in theorie, gewoon een eenvoudig buisje dat eindigt met een zeefje om de yerba mate-drab buiten te houden. Het is gemaakt van hout of metaal, met een rechte of gebogen vorm. In de praktijk heeft dit eenvoudige hulpmiddel een grote invloed op de smaak en zuiverheid van het brouwsel en het algehele gevoel van het drinken van yerba mate. Een goede bombilla is een schat en een onmisbare metgezel op de yerba mate reis.

Samenvatting:

 1. Wat is een bombilla? Is het een soort vreemde lepel?
 2. Een bombilla voor iedereen. Welke moet ik kiezen?
 3. "Oh nee... Mijn bombilla zit verstopt. Wat moet ik doen?"
 4. Bombilla - de kracht van eenvoud

Wat is een bombilla? Is het een soort vreemde lepel?

Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk al voor het eerst in aanraking gekomen met yerba mate, of heb je er in ieder geval ergens over gehoord. Je weet ongetwijfeld ook dat mate-thee wordt gedronken door een metalen "rietje", bombilla genaamd. We hebben ons net deze scène voorgesteld: de eerste keer dat iemand die niet bekend is met het Guarani-brouwsel een liefhebber van yerba mate ziet, met in zijn hand een grote mate-kalebas waar een slangetje uitsteekt waar hij de modderige groene drank doorheen slurpt. Op het gezicht van zo iemand zien we een blik van ontzetting en tegelijkertijd een beetje interesse. En dan leert zo'n groentje dat dit vreemde buisje een bombilla is. "Een bawm-bee-yah? Wat is dat? Is dat een of ander vreemd theelepeltje?" Nee, een bombilla wordt gebruikt om het brouwsel te filteren, om de fijne blaadjes van de hulst van de drank te scheiden, niet om erin te roeren!

Hoe het allemaal begon...

Yerba mate werd ontdekt door de Guarani-indianen. Ze verzamelden bladeren van de in het wild groeiende bomen van Ilex paraguariensis, die ze gewoon kauwden. De bladeren gaven hen energie en verbeterden hun concentratie, wat zeer nuttig was bij de jacht. Later ontdekten de Indianen dat een afkooksel van de gedroogde en geplette bladeren hetzelfde effect had. Het drinken van het afkooksel was echter erg lastig - kleine stukjes blad en takjes kwamen tussen de tanden en kriebelden in de keel. De Indianen bedachten een slimme manier om hiermee om te gaan. Ze begonnen hun brouwsel door een bamboe buis te drinken, die ze aan het ene uiteinde dichtstopten en er kleine gaatjes in prikten, om zo een geïmproviseerd filter te maken. Eeuwenlang gebruikten ze zo'n prototype bombilla om yerba mate te filteren. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds buisjes van bamboe op de markt verkrijgbaar als onderdeel van de traditie. Het bamboe buisje was echter niet perfect - het liet het droge product door. Het was broos en als het in de natte resten van de Yerba Mate bleef zitten, ging het rotten, waardoor het stro niet langer geschikt was voor gebruik. Het was oorspronkelijk ook niet gebogen, dus het brouwsel erdoor drinken was niet zo comfortabel als tegenwoordig. Het ontwerp van het Yerba Mate-drinkrietje werd verbeterd na de komst van de Jezuïeten naar Zuid-Amerika. Geboeid door de cultuur van de Guarani-indianen raakten ze bekend met hun favoriete drank - yerba mate. Ze waardeerden de voordelen en probeerden het drinken van mate in Europa te verspreiden. De bamboe buis met een geïmproviseerd filter was niet langer een handig hulpmiddel om het brouwsel te drinken, dus werd het vervangen door een metalen buis die bombilla werd genoemd - het woord is een verkleinwoord van het Spaanse "bomba", wat letterlijk vertaald kan worden als "pompje". Volgens de auteur van het boek El Mate: Bebida Nacional Argentina, Francisco N. Scutellá, kwam het idee voor de gebogen bombilla van een Italiaanse immigrant, Annio Silvio Pizzoni, die na de Eerste Wereldoorlog in Buenos Aires aankwam om aanvankelijk als taxichauffeur te werken. Later opende hij een productie van bombilla's met een licht gebogen vorm en al snel vond hij veel navolgers.

Bombillas for yerba mate

Een bombilla voor iedereen. Welke kiezen?

Tegenwoordig kunnen we kiezen uit verschillende soorten bombilla's, aangepast aan de grootte van de mate kalebassen, het type gedroogd product en de voorkeur van de drinker. Welke bombilla is de beste? Waar moet je op letten? Laten we eens kijken welke bombilla's er momenteel verkrijgbaar zijn op de markt voor Yerba Mate-accessoires.

Filtering

 • De meest voorkomende, meest veelzijdige van alle soorten bombillas, en die de voorkeur heeft van de meeste mateisten, is de rechte buis voorzien van een "lepel" filter. Het lijkt op een geperforeerd theelepeltje. Dergelijke bombillas zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in onze winkel: Mercedes, Gringo of Grande. Het is een compromis dat de mogelijkheid biedt voor een aantrekkelijk uiterlijk, goede filtratie en weerstand tegen verstoppingen, dankzij het grote absorberende oppervlak. Je kunt verschillende soorten Yerba Mate drinken, maar de "lepel" bombilla is de meest optimale keuze.
 • Vergelijkbaar met de "lepel" bombilla is de bombilla genaamd "bomba" - uitgerust met een groter, afgeplat en rond filter met veel kleine gaatjes die zelfs de fijnste Yerba mate perfect filteren. Dit is de ideale bombilla voor stoffige soorten mate - hij is vooral populair bij Brazilianen die graag yerba mate drinken die tot fijn stof is vermalen.
 • Een interessant alternatief is een "spiraal" bombilla met een veerfilter - in plaats van gaten wordt er aan één uiteinde een veerachtig filter geplaatst. Dit type bombilla wordt meer aanbevolen voor grof gesneden mate, omdat het niet zo goed filtert met stoffige mate. Hij raakt veel vaker verstopt dan "lepel"-bombilla's. Toch is het de moeite waard om er een te hebben, omdat hij perfect werkt met het juiste type Yerba Mate.
 • Heel ongebruikelijk in zijn constructie is de "gewaaierde" bombilla. In plaats van gaten of een veer heeft één uiteinde inkepingen die dienen om de droesem te scheiden van het aftreksel van de Yerba Mate. Net als de bombilla met veerfilter werkt deze niet goed voor fijngesneden gedroogde Yerba mate, die gemakkelijk door de inkepingen kan vallen.
 • Een goede optie is om te kiezen voor een "multi-action" bombilla - met dubbel of zelfs drievoudig filter. Zulke bombilla's zijn meestal buisjes met inkepingen of gaatjes waaraan een veer is bevestigd.

Materiaal

Naast de filtermethode is ook het materiaal van de bombilla van groot belang. Buisjes op de markt variëren van bamboe, via die van vernikkeld staal of roestvrij staal, tot exclusieve bombilla's van alpaca of zilver. Meestal gaat een goede kwaliteit gepaard met een hogere prijs. Hoe edeler het materiaal, hoe duurzamer en hoe beter de bombilla eruitziet. Het is de moeite waard om te investeren in iets beters. Welke bombilla moet je kiezen? Welke bombilla is het goedkoopst en welke het duurst?

 • De beste prijs-kwaliteitverhouding hebben bombilla's van roestvrij staal en alpaca. Roestvrij staal is relatief goedkoop, oxideert niet en roest daarom niet, zodat het met de juiste zorg en regelmatig schoonmaken vele jaren mee kan gaan.
 • Alpaca is een speciale metaallegering (koper, nikkel en zink in verschillende verhoudingen). Het wordt vaak "nikkelzilver" of "Duits zilver" genoemd. Het imiteert zilver en heeft hypoallergene eigenschappen. Net als roestvrij staal is alpaca erg sterk en corrosiebestendig. Het wordt niet donkerder en presenteert zich prachtig. Bombillas gemaakt van alpaca zijn duurder dan die van roestvrij staal, maar ze zijn de prijs zeker waard.
 • De goedkoopste bombillas zijn die van hout of bamboe. Dit is een interessante verwijzing naar traditie. Bovendien kunnen bombillas gemaakt van palo santo delicate hints van aromatisch hout toevoegen aan de smaak en het aroma van yerba mate. Het nadeel van bombillas gemaakt van organisch materiaal is hun vergankelijkheid. Als ze in het overgebleven brouwsel worden achtergelaten, kunnen ze gaan rotten en kunnen er na enig gebruik scheurtjes ontstaan.
 • De duurste bombillas zijn gemaakt van zilver. Dit zijn exclusieve accessoires uit het hogere segment, vaak kunstig versierd, die meer als juwelen worden behandeld dan als alledaagse voorwerpen. Interessant feit - zilver heeft antibacteriële eigenschappen, zoals Hippocrates eeuwen geleden al beschreef.

Speciale bombillas met een verkoelende ring zijn ook een interessante optie, die voorkomen dat de mond verbrandt bij het drinken van hete yerba mate. De functie van de ring is om de hitte van het brouwsel vlak voor het mondstuk van de bombilla te absorberen. Op deze manier komt er een zacht gekoelde drank in de mond. Een ogenschijnlijk eenvoudig en klein mechanisme, maar het maakt het verschil! De koelringen zelf zijn niet groot en veranderen niet veel aan het ontwerp of uiterlijk van de bombilla, hoewel ze voor de esthetiek van het accessoire vaak in een andere kleur worden gemaakt dan het buisje. Vaak worden versieringen - gekleurde, decoratieve stenen of het logo van de fabrikant - samen met de ring op de bombilla geplaatst. Als je overweegt welke bombilla te kiezen voor yerba mate, is het de moeite waard om te letten op de mogelijkheid om hem los te schroeven, de stevigheid van de verbindingen van de afzonderlijke onderdelen, de lengte van de bombilla en het gewicht van de koelringen, zodat ze de kleinere mate-kalebassen niet omstoten.

"Oh nee... Mijn bombilla raakt verstopt. Wat moet ik doen?"

Zelfs de beste en duurste apparatuur zal niet veel helpen als je je niet houdt aan de basisregels van het drinken van Yerba Mate. Het drinken van mate-thee kan een vreselijke ervaring worden als je stof en kleine stukjes gedroogd product in je mond krijgt. Hoewel het waar is dat de aarde niet giftig is, kunnen te veel deeltjes de ervaring van het drinken van mate verstoren. Een bombilla kan gemakkelijk verstopt raken, maar schoonmaken kan veel moeilijker zijn. Wat kun je doen om te voorkomen dat je bombilla verstopt raakt? Hoe drink je yerba mate om er het meeste plezier van te hebben?

Regels die je moet volgen bij het drinken van Yerba Mate:

 1. Kies het type bombilla dat geschikt is voor het type yerba mate dat je van plan bent te drinken. Welke bombilla is het beste? Een snelle herinnering aan wat we hierboven schreven: de meest universele bombilla is die met een "lepel" filter, voor zeer fijne Yerba mate zal de "bomba" het beste zijn, en grof gesneden Yerba mate zal goed filteren met "spring" en "fanned" bombilla's, die tegelijkertijd helemaal niet goed zullen werken voor het filteren van fijnere gedroogde producten. Als dit je niet overtuigt, zijn dubbel of drievoudig gefilterde bombilla's een veilige optie.
 2. Probeer het stompje Yerba Mate niet in de verpakking te laten zitten. Als je het einde van het pakje nadert, roer het droge product dan om zodat het fijne stof dat naar de bodem is gevallen, vermengd wordt met de grotere stukjes blad.
 3. Bereid het brouwsel in deze volgorde: giet het droge product in de mate kalebas, leg de bombilla erin en giet het water erbij. Op deze manier heb je meer kans dat de droesem niet door het filter van de bombilla gaat.
 4. Als je de droge mate al met water hebt overgoten voordat je de bombilla in de kalebas plaatst, plaats je de bombilla door het mondstuk met je duim af te sluiten. De druk in het buisje zorgt ervoor dat er geen gedroogde deeltjes in het filter terechtkomen.
 5. Roer de bombilla niet in de mate kalebas! Ongecontroleerde bewegingen tijdens het drinken van Yerba Mate zorgen ervoor dat de kleine blaadjes en takjes in het water gaan bewegen en in de bombilla kunnen komen. Yerba mate is niet zoals thee waarin je met een lepel roert!
 6. Drink langzaam. Grote, sterke slokken kunnen ervoor zorgen dat je naast het brouwsel ook aarde binnenkrijgt, die zich een weg baant door het filter in het buisje en vervolgens in je mond.
 7. Zorg goed voor je bombilla door hem na elk gebruik schoon te maken. Tijdens het drinken verzamelt zich sediment in het buisje en de filter en verstopt de gaatjes van de bombilla, waardoor het onmogelijk wordt om je brouwsel erdoorheen te drinken. Gewoon afspoelen met water is niet altijd genoeg, dus het is een goed idee om een speciale reiniger te kopen.

Bombilla - de kracht van eenvoud

Bombilla is een eenvoudig, onopvallend apparaat dat de ervaring van het drinken van Yerba Mate compleet verandert. Een eenvoudig buisje met een filter dat ervoor zorgt dat het pure brouwsel rechtstreeks de mond in gaat, zonder de blaadjes, stofdeeltjes en takjes die de keel irriteren en zich op de tanden nestelen. Het is een essentieel hulpmiddel voor elke Yerba Mate liefhebber en een integraal onderdeel van het Yerba Mate drinkritueel. Welke bombilla je kiest - dat hangt al af van je voorkeuren. Eén ding is zeker: een goed gekozen bombilla is een levensveranderende gadget voor elke mate-drinker!


Informatiebron:

 1. Wikipedia: yerba mate, bombilla.
 2. F. N. Scutellá, El Mate: Bebida Nacional Argentina, 1989.
pixel